Trapbekleding

Serre

Uw gehele woning wordt natuurlijk aangepast aan uw eigen wensen en eisen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u uw trap ook wilt aanpassen aan uw persoonlijke smaak. Dit kan met trapbekleding. Er zijn allerlei verschillende materialen waarmee u uw trap kunt bekleden. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen uitstraling, wat er voor zorgt dat de trapbekleding altijd zal aansluiten bij uw huidige of gewenste interieur. Ook als het gaat om traprenovatie kunt u alle kanten op. ABC-Renovation heeft de opties zoals materialen en kosten van een traprenovatie voor u op een rijtje gezet.

Tapijt

Tapijt is altijd al een populair materiaalsoort geweest wat betreft trapbekleding en dat is het tot op heden nog steeds. Dit materiaal is met name populair omdat het lekker aan voelt wanneer u er over heen loopt (met blote voeten). Ook dempt tapijt het geluid van de voetstappen, wat ook erg prettig is. Een nadeel van tapijten trapbekleding is dat het lastig te reinigen is. Niet elk tapijt is geschikt als trapbekleding. Tapijt dat wel geschikt is, kan herkent worden aan het PIT symbool.

Hout

Zowel dichte als open trappen kunnen worden bekleed met hout. Hout is populair vanwege zijn warme eigenschappen. Een voordeel van houten trapbekleding is dat het geluiddempend is. Hout kan ontzettend goed gebruikt worden bij een traprenovatie. Er kunnen namelijk gemakkelijk nieuwe houten treden over de oude treden geplaatst worden. Een trap bekleed met hout is daarbij ook gemakkelijk te reinigen. Hout gaat lang mee en is daarom erg duurzaam. Het vereist echter wel enig onderhoud. Hoeveel onderhoud hangt af van het gebruikte houtsoort.

Marmoleum

Dit materiaal wordt steeds populairder. Dit komt doordat het materiaal in steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar is. Een groot voordeel van een trap bekleed met marmoleum is dat het slijtvast is. Ook is het ontzettend gemakkelijk schoon te maken. Trapbekleding met marmoleum wordt altijd netjes afgewerkt met antislip strips op de rand van de treden, dit omdat het anders glad kan zijn.

Glas of natuursteen

Bij een woning die modern is ingericht wordt vaak glas of natuursteen gebruikt als trapbekleding. Het gaat bij dit materiaal meer om uitstraling, dan om comfort. Een nadeel van glas is wel dat viezigheid op goed zichtbaar is. Echter is zowel glas als natuursteen gemakkelijk schoon te maken.

Kosten

Hoeveel het bekleden van een trap kost hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het soort trap een belangrijke rol wat betreft de prijs. Open trappen en gedraaide trappen zijn vaak moeilijker te bekleden dan dichte en rechte trappen. Dit betekent dan ook dat de kosten bij deze trappen hoger zullen zijn. Uiteraard heeft de hoogte van de trap en het aantal treden ook invloed op de prijs. Verder hangen de kosten ook af van het gekozen materiaalsoort. Tapijt kost ongeveer €45,- per overzettreden (inclusief btw, exclusief montage). Marmoleum kost zo’n €50,- en hout (in dit geval eiken) kost ongeveer €65, -. Glas of natuursteen is het duurste materiaal, maar deze prijzen lopen per soort nogal uiteen. Wanneer u een specialist in huurt om de traprenovatie uit te voeren, moet u uiteraard ook rekening houden met montage kosten.