Dakgoot repareren

Dakgoten-repareren

Een lekkende dakgoot kan voorkomen bij elk type dak. Dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren voordat er verdere beschadiging komt door de lek. De oorzaak is vaak scheurtjes die worden veroorzaakt door het weer, slecht soldeerwerk of ouderdom van de dakgoot. Is de dakgoot ouder dan 30 jaar? Overweeg dan om een nieuwe dakgoot aan te schaffen en te laten monteren. Maar is uw dakgoot nog niet zo oud en is de lekkage goed op te lossen? Dan kunt u er voor kiezen om een specialist in te schakelen, zoals bijvoorbeeld Joslaan.nl, maar ook zijn er genoeg mogelijkheden om een lekkage in een dakgoot zelf gemakkelijk te repareren.

Aanwijzingen van een dakgoot lek

  • Er ontstaat rotting bij uw dakgoot
  • De kozijnen onder de dakgoot beginnen te rotten
  • De muren vriezen kapot door water wat op de muren komt en bevriest
  • U vindt in de woning zelf rotten plekken

Benodigdheden

Er zijn meerdere opties mogelijk van verschillende materialen. Er zijn winkels die standaard pakketten verkopen waarbij al het materiaal en de handleiding er al bij in begrepen zit. Ook kunt u naar een bouwmarkt gaan of de materialen los van elkaar op internet bestellen. Opties van soorten materialen:

  • EPDM-folie: samen met de lijmverbinding is dit elastisch materiaal wat mee beweegt met het uitzetten en inkrimpen van een dakgoot. EPDM-folie is ook watervast en kan na dat het droog is tegen temperaturen van -40 tot 100 graden Celsius.
  • Everseal: everseal is zelfklevend en heeft hierdoor dus geen lijm of primer nodig. Het is geschikt voor talloze materialen dakgoten en werkt snel in.
  • Er zijn ook verschillende merken die een eigen vloeistof/coating hebben ontworpen die gebruikt kan worden voor het dichtmaken van een daklek.

Dakgoot schoonmaken en reinigen

Voor dat u begint met het repareren van uw dakgoot, is het van groot belang dat de dakgoot schoon gemaakt is. Het schoonmaken van uw dakgoot moet minimaal jaarlijks gebeuren om te voorkomen dat het verstopt raakt. Het gevolg van verstopping kan zijn dat er meer wateroverlast is, maar ook kan het hout gaan rotten. Als u de dakgoot schoon gaat maken voor het repareren zorg dan dat u gebruik maakt van de juiste benodigdheden. Voor uw eigen veiligheid dient u gebruik te maken van een stofbril en werkhandschoenen. Als u klaar bent met het leeghalen en schoonmaken van de dakgoot, kunt u beginnen met het repareren.