Gevaren van asbest

gevaren asbest

Wat is asbest?

Met asbest wordt een groep natuurlijk voorkomende, vezelige, silicaatmineralen bedoeld. Het is gebruikelijk om te spreken van gewone “witte asbest” (chrysotiel) en de minder vaak gebruikte “blauwe asbest” (crocidoliet) en “bruine asbest” (amosiet). Asbestvezels zijn zacht en flexibel en toch bestand tegen hitte, elektriciteit en chemische corrosie.

Zuiver asbest is een effectieve isolator en kan ook worden verwerkt in doek, papier, cement, plastic en andere materialen om deze sterker te maken. Deze kwaliteiten maakten asbest een populair bouwmateriaal en zeer winstgevend voor bedrijven.

Asbest is helaas ook zeer giftig. De microscopische asbestvezels kunnen vast komen te zitten in het lichaam, waarna ze in de loop der jaren allerlei ziektes kunnen veroorzaken. De gezondheidsrisico’s zijn tientallen jaren toegedekt en verzwegen.

Verschillende soorten ziektes door asbest

Onderzoeken hebben meer dan een dozijn verschillende ziekten gekoppeld aan blootstelling aan asbest. Van veel van deze ziekten, zoals mesothelioom en longkanker, is een directe relatie met asbest vastgesteld. Andere, zoals COPD en nierkanker, worden niet direct veroorzaakt door asbest.

Onderzoekers vermoeden echter, dat blootstelling aan asbest het risico op de ontwikkeling van bepaalde ziektes kan verhogen. Niet iedereen die wordt blootgesteld aan asbest krijgt een van deze ziekten. Blootstelling verhoogt echter het levenslange risico van een persoon om één of meer van deze aandoeningen te ontwikkelen. Dit verhoogde risico blijft tientallen jaren na blootstelling bestaan.

Asbest is momenteel de grootste oorzaak van beroepsmatige kanker (bron: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde.

Het kan vier verschillende soorten veroorzaken en het risico op verschillende andere verhogen. Hoewel elke hoeveelheid blootstelling asbest gerelateerde kanker kan veroorzaken, hebben mensen die gedurende lange tijd grote hoeveelheden asbest hebben ingeademd of ingeslikt het grootste risico om deze kankers te ontwikkelen.

Mesothelioom is het type kanker dat het meest gerelateerd is aan asbest. Blootstelling aan asbest is verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van alle gevallen van deze ziekte. Het is ook een van de meest dodelijke asbest gerelateerde ziekten, die naar schatting alleen in Nederland nog duizenden doden zal eisen.

Meer informatie over mesothelioom op kanker.nl

Gemiddeld is de prognose minder dan een jaar na de diagnose. Longkanker is één van de dodelijkste aan asbest gerelateerde vormen van kanker, alhoewel asbest slechts verantwoordelijk is voor een klein gedeelte van alle diagnoses van longkanker. Net als mesothelioom komt longkanker het meest voor bij mensen die langdurig zijn blootgesteld aan grote hoeveelheden asbest. Wetenschappelijk onderzoek heeft het verband tussen blootstelling aan asbest en eierstokkanker in 2009 bevestigd. (Bron: Asbestslachtoffers.nl

De vezels – die herhaaldelijk zijn aangetroffen in de eierstokken van vrouwen die aan asbest zijn blootgesteld – kunnen de organen bereiken via de bloedbaan, het lymfesysteem of het voortplantingsstelsel.

Larynxcarcinoom is de vierde direct door asbest veroorzaakte kankersoort. Andere kankers die geassocieerd zijn met blootstelling aan asbest zijn slokdarmkanker, galblaaskanker, nierkanker en keelkanker. Naast verschillende soorten kanker kunnen ook asbestose, fibrose, asbestpleuritis en pleuraverdikking direct door asbest veroorzaakt worden.

Artikel: Blootstelling aan asbest en larynxcarcinoom

Waar kom je asbest tegen?

Asbest is vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig veel gebruikt in de bouwsector. Vanaf 1993 is asbest grotendeels verboden en sinds 2005 geldt er een totaalverbod.

Artikel: De belangrijkste asbestregels op Rijksoverheid.nl

Asbest werd gebruikt bij de vervaardiging van een breed scala van producten. Het kan zich overal bevinden, vooral in ondervloeren van tapijten, linoleum en vinyl tegels, onder muur- en vloertegels, in cementvloeren, binnen- en buitenmuren, plafonds en plafond ruimtes (losse isolatie), dakranden, garages, daken, rond warmwaterleidingen, in hekken en in uitbreidingen van huizen, garages, bijgebouwen en hondenkennels.

Als u niet weet hoe dergelijke asbesthoudende producten eruit kunnen zien, waar ze zich waarschijnlijk bevinden of hoe ze veilig kunnen worden en verwijderd en verwerkt, zijn bepaalde soorten klussen in huis niet vrij van risico door asbest.

Het verwijderen van asbest

Vanaf 2024 is asbest dat in contact staat met de buitenlucht verboden. U móét dit dus voor die tijd laten verwijderen. Het is uiteraard verstandig om alle asbest uit uw omgeving te verwijderen. Laat dit door een specialist doen om de risico’s voor u en uw omgeving zo klein mogelijk te houden. Deze zal het asbest voor het verwijderen afdekken zodat het niet in de lucht komt en kan ook zorgen voor de verdere verwerking.

Meer informatie over het verbod op asbesthoudende dakbedekking

Video over de risico’s van asbest

De kosten voor het verwijderen van asbest

Het verwijderen van asbest brengt behoorlijke kosten met zich mee. Dit komt omdat het verwijderen van asbest gevaarlijk en moeilijk is. Allereerst moet u rekening houden met de hoeveelheid materiaal die erbij betrokken is. Verwerking van het materiaal brengt meestal extra kosten met zich mee. Daarnaast is het belangrijk om wat voor materiaal het precies gaat en hoe groot de ruimte is. Het asbestvrij maken van een kleine kamer tot 35 vierkante meter kost al snel zo’n €1000,-. Het verwijderen van golfplaten kost minimaal tussen de €500,- en €600,-, maar wordt goedkoper per vierkante meter naarmate er meer materiaal verwijderd moet worden. Voor uw gezondheid is het altijd verstandiger om het asbest te laten saneren door een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf dan het zelf te doen. 

Schakel een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf in: Meer informatie over asbestsanering op Vanreekbouw.nl

Meer informatie over Chrysotiel
Meer informatie over Crocidoliet
Meer informatie over Amosiet