Optrekkend vocht bestrijden

optrekkend vocht

Optrekkend vocht is vocht in uw muren als gevolg van water in de grond eronder of naast uw muren dat omhoog komt door de structuur van de muur, of het nu baksteen of steen is. Het water stroomt omhoog door de muur als gevolg van capillaire werking (waar water door een kleine opening zoals een buis of gat wordt gezogen) door de kleine gaten in het baksteen of steen. Het water stopt met stijgen op een hoogte waar de zwaartekracht de opwaartse kracht van de capillaire werking tegengaat. Dit ‘opstijgende vocht’ bereikt meestal een maximale hoogte van 1,2 meter, maar de effecten van de damp, zoals zoutaanslag, kunnen hoger worden gezien door de aanwezigheid van niet-ademende muurbekledingen zoals vinylbehang en niet-ademend pleisterwerk.

Opstijgend vocht herkennen

Typische tekenen van opstijgend vocht in plaats van andere vochtproblemen zijn een ‘getijlijn’ van geelachtige of bruinachtige vlekken of geblazen gips in het onderste gedeelte van uw muur boven uw plint. U kunt ook vochtige of rottende plinten of vloeren hebben. Mogelijk ziet u witte, donzige afzettingen in uw gips, dit zijn ‘zouten’ die het vocht uit uw stenen en in uw pleister heeft gespoeld. Er kunnen ook zwarte schimmelvlekken op de vochtige delen van uw muur verschijnen. Waar moet u verder opletten:

  • Een bruine lijn op de muur is een van de tekenen van opstijgend vocht
  • Een gele of bruine ‘getijlijn’ boven uw plint is een van de tekenen dat u mogelijk vochtig in uw muren oploopt
  • Vochtig kan zoutafzetting op uw muren achterlaten
  • Als vocht uit u muren verdampt, kan het zout achterlaten. Dit is een ander teken dat u een vochtige kwestie hebt

Gevolgen van opstijgend vocht aan de woning

Elke vorm van vocht in uw woning kan tot een serieuzer probleem leiden. Zo kan opstijgend vocht de houtstructuur van uw gebouw aantasten, waardoor de perfecte situatie ontstaat voor rotting. Rotting tast vervolgens de structuur van uw huis aan en dat kan tot vele andere problemen leiden. Andere gevolgen kunnen zijn:

  • Het vochtgehalte van de structuur kan oplopen tot een niveau waarop organismen kunnen groeien, of de materialen zelf kunnen nadelig worden beïnvloed. Houten latplanken of ingebouwd verlijmd hout langs de voet van muren kunnen bijvoorbeeld worden geïnfecteerd en vergaan door droogrot, natrot, kevers of houtworm.
  • In zeer vochtige omstandigheden kunnen de anorganische materialen zelf hun structurele sterkte verliezen. Dit gebeurt het meest bij muren gemaakt van aarde gedrenkt met water.
  • Vochtige omstandigheden op het oppervlak van wanden, in het bijzonder in samenhang met condensatie, maken de groei van schimmels zowel op het oppervlak als in poreuze of vezelachtige materialen mogelijk, zoals behang of tapijten die tegen de basis van de wand zijn aangebracht. Niet alleen is dit esthetisch onaanvaardbaar en schadelijk voor afwerkingen, maar het kan ook een aanzienlijk gezondheidsrisico hebben voor de bewoners van het pand.
  • Waar optrekkend plaatsvindt, kan de afzetting van oplosbare zouten op het oppervlak of in de poriën van materialen esthetische en structurele schade veroorzaken.

Gezondheidsklachten door opstijgend vocht

Voor de meeste mensen hoeft u zich geen zorgen te maken als er sprake is van optrekkend vocht. Het kan ruiken en er lelijk uitzien, maar de gezondheidsrisico’s zijn minimaal. Als het opstijgvocht echter extreem is, kan dit leiden tot overmatige hoeveelheden zwarte schimmel die een allergische reactie kunnen veroorzaken, vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een slechte gezondheid. Het kan ook problemen veroorzaken voor mensen die aan astma lijden.

Methodes om opstijgend vocht te bestrijden


Wanneer huizen worden gebouwd met een DPC, passen de bouwers meestal een Damp Proof Course van roestvrij staal of plastic tor. Het is natuurlijk moeilijker om dit te doen als het huis eenmaal is gebouwd. Er zijn veel gemakkelijker methoden beschikbaar en deze omvatten de onderstaande opties.

Muren injecteren

Om het probleem op te lossen kunt u waterafstotende chemische formuleringen in de muren injecteren. U moet gaten met een diameter van 10 tot 12 mm in uw muur boren, zowel in mortel, baksteen of steen Boor de buiten- en binnenmuren apart of in één keer door over de holte vanaf de buitenkant te boren als u een spouwmuur heeft.
Injecteer de oplossing met een hogedrukpomp voor vloeibare formuleringen of een lagedruk handbediend skeletonpistool of handpomp voor crème, gel en pasta-formuleringen. De chemicaliën in de oplossing reizen in enkele maanden door de vochtige wand om een waterafstotende laag te vormen. Omdat deze barrière geen water meer tegenhoudt om erboven te stijgen, kan uw muur boven de DPC uitdrogen en droog blijven

Vul de gaten die u in uw muren heeft gemaakt met een mortel waarin u een waterproefprojector hebt gemengd – dit voegt een extra laag waterdichtheid toe en betekent dat de afwerking van de muur bijna wordt teruggebracht naar hoe het eruit zag voordat de gaten werden gemaakt. Zorg ervoor dat uw mortel goed uitdroogt voordat u de muur behandelt voor eventuele zoutaanslag en indien nodig vervangt. Deze methode is snel, netjes en gemakkelijk, met de resulterende DPC nauwelijks zichtbaar

Muren onderkappen

Een effectieve methode tegen opstijgend vocht is het onderkappen van muren. De volledige woning wordt beetje bij beetje opgetild om er een water dichte vochtkering onder te zetten. Het is een zeer uitgebreid proces dat meestal alleen bij hele grote renovaties wordt uitgevoerd. De kosten zijn hoog, daarom kiezen weinig mensen voor deze optie.

Meer weten over opstijgend vocht of het verhelpen hiervan? Neem dan eens een kijkje op BW vochtwering.