Bestrating

bestrating

Op deze pagina vind u alles over een bestrating, de kosten per m2 en de werkwijze voor het laten bestraten van uw oude of nieuwe tuin. Zelf een bestrating aanleggen is uiteraard goedkoop maar het inhuren van een stratenmaker is een prima optie als u zelf geen tijd, zin of verstand heeft van het vak en hier budget voor over heeft. Om ervoor te zorgen dat u lang plezier heeft van uw terras, tuinpad of oprit is het belangrijk dat u buiten de voor u geschikte sfeer ook een keuze maakt voor het juiste bestratingsverband.

Oprit laten bestraten

Het op de juiste manier aanleggen van een oprit, bijvoorbeeld door het creëren van een stabiele, duurzame ondergrond, zorgt er voor dat u langer kunt genieten van uw oprit bestrating. Voor het aanleggen van een oprit is een goede stevige ondergrond heel belangrijk. Zit u te denken over een nieuwe oprit of is uw bestaande oprit verzakt en wilt u de bestaande oprit laten herbestraten dan zijn er talloze goede bedrijven die u daarbij kunnen helpen.

De daadwerkelijke kosten zullen natuurlijk afhangen van het tarief van de stratenmaker die de oprit voor u gaat aanleggen, de gekozen tegels of stenen, en de complexiteit van het motief of legverband waarin de bestrating gelegd moet worden. Leest u op deze pagina alles over het herbestraten, de kosten per m2, en hoe goedkoop u opnieuw uw bestrating kunt laten leggen door stratenmakers. Je kunt ervoor kiezen om zelf je oprit te bestraten, hoewel dit een lastige klus is. De meest gebruikte materialen zijn klinkers, bakstenen en tegels. Een ervaren stratenmaker weet hoe hij jouw oprit het beste aan kan leggen en houdt rekening met factoren zoals de ondergrond, de dikte van de bestrating en het juiste legverband.

Wat zijn de kosten voor bestrating?

Dat hangt uiteraard af van hoe groot je tuin is. Wanneer je een tuin van 30 vierkante meter wilt laten bestraten zal dit ongeveer 1500 euro kosten, inclusief koten van de stratenmaker waar we hierna op terug komen. Een goede richtlijn voor de kosten van het aanleggen van een oprit van grind is een bedrag tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter. De vaste kosten zijn afhankelijk van het leg patroon en de soort tegels die u wilt laten aanleggen op uw terras uw voor of achtertuin.

De kosten per m2 ( vierkante meter ) om een voor of achter tuin opnieuw te laten bestraten worden bepaald door verschillende factoren, hieronder ziet u waar u rekening mee moet houden en hoe de prijs per vierkante meter wordt opgebouwd voor een herbestrating van tuin of terras. De daadwerkelijke kosten zullen natuurlijk afhangen van het tarief van de stratenmaker die de oprit voor u gaat aanleggen, de gekozen tegels of stenen, en de complexiteit van het motief of legverband waarin de bestrating gelegd moet worden. De prijs van een complete nieuwe bestrating leggen ligt gemiddeld genomen rond de € 12 per m2 en kan oplopen naar een bedrag van € 40 per m2. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van de wensen die u heeft en de soort van bestrating stenen u wilt laten aanleggen. Als je je eigen oprit of tuin wilt aanleggen met grind, stenen of tegels, dan is het belangrijk om eerst vooraf de kosten van de oprit of tuin in kaart te brengen.

De gemiddelde kosten van een voor of achtertuin bestraten liggen dus tussen de € 45 tot € 90 per m2 ( vierkante meter ), deze bedragen zijn inclusief de stratenmaker, de bestrating en het voegzand. Leest u op deze pagina alle informatie over de prijzen per vierkante meter ( m2 ) van het bestraten van uw tuin, terras of oprit van uw nieuwbouw of bestaande woning.

Kosten bestrating etc. Gemiddelde Kosten
Bestrating €15,- tot €65,- per M²
Ophoogzand en voegzand €50,- tot €70,- per M³
Opsluitbanden €2,- tot €5,- per M

Wat zijn de kosten per type bestrating?

Er zijn drie verschillenden soorten bestrating, dat zijn grind, split en grindplaten. Grind is over het algemeen de goedkoopste. Grindplaten zijn dan over het algemeen weer de duurste optie. Grind bestrating kost over het algemeen €8,- per M². Voor split als bestrating ben je dan ongeveer €12,50 kwijt. En zoals net al vermeld zijn grindplaten het duurste, deze zijn gemiddeld €12,50 tot €16,- per M². We hebben hieronder nog even een overzichtige tabel voor u neergezet.

Type Bestrating Gemiddelde kosten per M²
Grind €8,-
Split €12,50
Grindplaten €12,50 tot €16,-

Soorten stenen bestrating

Er zijn 5 verschillende soorten stenen, die je eventueel kan gebruiken voor bestrating.  De ene weer beter dan de andere. Je hebt bv natuursteen dat kwalitatief heel goed is maar ook erg duur. En je hebt ook beton bestrating, dit is erg goedkoop maar is kwalitatief dan weer niet zo goed. Hieronder staan de 5 soorten bestrating.

-Koppel Stones
-Beton bestrating
-Flagstones
-Waaltjes
-Natuursteen

Natuursteen is de duurste steensoort terwijl koppelstones en betonstenen het goedkoopste zijn per vierkante meter. Als je op zoek bent om je oprit of terras een tijdloos gevoel te geven, dan is er een ruim assortiment van traditionele tegels, natuurlijke natuursteen en betonontwerpen om je tuin of terras nog uitnodigender te maken. Luxe keuze: Als u een groot terras heeft wat u wilt bestraten met een sierpatroon en een luxe tegelsoort dan is natuursteen het soort wat u moet hebben.

Natuursteen is bijvoorbeeld dus duurder dan tuintegels van beton. Moderne tuinstijl: De tuintegels die je voor deze stijl koopt zijn groot, van beton of natuursteen en veelal in grijstinten. De meeste bekende tuintegel is betonbestrating, maar ook populair zijn tegenwoordig houten tuintegels, ook wel vlonders genoemd. Voor strak en modern ogende natuursteen tuin, leent het egaal grijze en -zwarte basalt zich bijzonder goed.

Wat zijn de kosten voor alle soorten stenen bestrating?

Bij een klein budget is bestraten met grind ook mogelijk: dit kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Andere budgetvriendelijke opties zijn betonbestrating en koppelstones. Deze laat u plaatsen vanaf ongeveer €15,- tot €35,- per m². Natuursteen is ook heel populair als sierbestrating Zeker in combinatie met een uniek wildverband.

De prijzen variëren op basis van het materiaal dat je kiest: simpele koppelstones kosten slechts zo’n 15 euro per vierkante meter, terwijl natuursteen wel 65 euro per vierkante meter kan kosten. Betonbestrating is relatief goedkoop, dit kost je ongeveer €15,- tot €35,- per m². Natuurstenen zijn daarentegen een stuk duurder: hiervoor betaal je gemiddeld €30,- tot €65,-. Met voorbeeldtuinen krijgt u een indruk van de manier waarop u bijvoorbeeld betontegels, keramische – of natuursteen tegels kunt toepassen in uw tuin. Hieronder staat een overzicht van de kosten van bestrating per type steen.

Type steen Gemiddelde kosten per M²
Koppel Stones €15,- tot €25,-
Beton bestrating €15,- tot €35,-
Flagstones €25,- tot €40,-
Waaltjes €30,- tot €45,-
Natuursteen €30,- tot €65,-

Wat kost een Stratenmaker?

Het aanleggen en levering van onder andere klinkers, tuintegels, keramische terrastegels of betontegels kunt u laten verzorgen door Stratenmakers. Kijk onder andere goed naar de materialen die de stratenmakers zullen leveren, of koop dit zelf in en laat alleen een offerte opstellen voor het bestratingswerk. De stratenmaker kosten hangen af van het grootste gedeelte af van welke soort bestrating u wilt laten aanleggen.

U kunt de stratenmakers vergelijken door zelf een ontwerp van de tuin te maken en hen door middel van een offerte te vragen wat het u zou kosten dat te laten realiseren. U kunt stratenmakers vergelijken door rekening te houden met het ontwerp van de tuin, de betegeling waar u gebruik van wilt maken en de sierbestrating die u eventueel aan wilt laten brengen. Bespaar fors op bestratingswerk of op het ontwerp van uw tuin of terras door hier stratenmakers met elkaar te vergelijken.

Een oprit of terras laten aanleggen vereist een diepere afgraving omdat er meer druk op de bestrating zal worden uitgeoefend. Het afgraven en ophogen is nodig omdat anders je net aangelegde bestrating gelijk zal gaan verzakken en ongelijk zal gaan jij een bestrating wil gaan aanleggen in je tuin zal je dus gebruik moeten maken van de diensten van een stratenmaker of een grondwerk bedrijf. Bestrating aanleggen en alles wat daarbij komt kijken Dat is waar stratenmakers goed in zijn.

Het leggen van klinkers is bijvoorbeeld relatief goedkoop, terwijl het bestraten met natuurstenen een vrij kostbare keuze is. Een vakman kan je vertellen welke soorten bestrating het meest geschikt zijn voor jouw straatwerk. Als u graag uw tuinpad of een oprijlaan opnieuw in het straatwerk wilt laten leggen ( vernieuwen dus ) dan kunt u bedenken dit zelf te doen maar het inhuren van een professionele stratenmaker is misschien wel handiger.

Wat kosten de diensten van een stratenmaker?

De kosten per m2 ( vierkante meter ) om een voor of achter tuin opnieuw te laten bestraten worden bepaald door verschillende factoren, hieronder ziet u waar u rekening mee moet houden en hoe de prijs per vierkante meter wordt opgebouwd voor een bestrating. De daadwerkelijke kosten zullen natuurlijk afhangen van het tarief van de stratenmaker die de oprit voor u gaat aanleggen, de gekozen tegels of stenen, en de complexiteit van het motief of legverband waarin de bestrating gelegd moet worden. De prijs van een complete nieuwe bestrating leggen ligt gemiddeld genomen rond de € 12 per m2 en kan oplopen naar een bedrag van € 40 per m2. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van de wensen die u heeft en de soort van bestrating stenen u wilt laten aanleggen. Als je je eigen oprit of tuin wilt aanleggen met grind, stenen of tegels, dan is het belangrijk om eerst vooraf de kosten van de oprit of tuin in kaart te brengen.

Een goede richtlijn voor de kosten van het aanleggen van een oprit van grind is een bedrag tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter. Voor het aanleggen van bestrating in de tuin kunnen de kosten per m2 inc tegels of stenen worden berekend. Als je de voortuin of de oprit wilt laten bestraten, dan is het echter wel fijn om van tevoren te weten hoeveel deze klus gaat kosten. Hieronder hebben we een tabel met de kosten van alle diensten die een stratenmaker doet, waaronder het uurloon van een stratenmaker.

Diensten van een stratenmaker Gemiddelde kosten
Uurloon stratenmaker €30,- tot €50,-
Stratenmaker per M² €15,- tot €60,-
Voorrijkosten per kilometer €0,25 tot €0,35
Tegels per m² €25,- tot €55,-
Afscheidingsbanden per meter €5,- tot € 30,-
Opsluitbanden per meter €2,- tot €5,-
Voegzand en ophoogzand per M³ €50,- tot €70,-

Interessante links